jueves, 5 de septiembre de 2013

NO ÉS FÀCIL DEFINIR SOTEEKKI

Ja torno a ser aquí. Si no he escrit fins ara no ha estat perquè no em vingués de gust, sinó perquè no he trobat el temps necessari per explicar-vos tot el que he fet aquests dies. Això en gran part m'alegra, perquè vol dir que he estat ben entretinguda.
Demà ja és divendres, l'últim dia que estaré a Soteekki. Ara ve la gran pregunta. Què és soteekki? Ja és hora que us ho expliqui. Tot i que no serà fàcil ja que és un concepte nou per a mi i n'estic gairebé segura que per a vosaltres també.
Soteekki és un servei que existeix a la regió de Satakunta des de fa 5 anys i té com a objectiu oferir diferents serveis a la comunitat. Quins serveis? Es fan visites domiciliàries a persones per a controlar que estan bé, s'acompanya a gent gran que està en residències a fer passejos, es creen taules d'exercicis per a determinats grups de població, organitzen xerrades per explicar problemes de salut, es dissenyen dietes específiques... Tot està ideat amb l'únic objectiu de potenciar la salut de la població. 
Només hi participen estudiants.Tots i totes les estudiants de la facultat de salut han de fer un mes de pràctiques en aquest centre. Això els permet aprendre a treballar en equip, desenvolupar la creativitat, organitzar la feina, posar en pràctica els coneixements adquirits...
Soteekki està situat a la universitat de SAMK, en el campus Kanalikampus.

 



Com es treballa? Les persones que estan interessades en aquests serveis acudeixen a soteekki. El grup està compost per dotze estudiants. Cada matí es fan reunions amb el cap (que no el veuen com un "jefe" que diu el que s'ha de fer, sinó com a un líder que valora les opcions que hi ha sobre la taula i dóna al vist i plau per dur-les a terme) i parlen sobre els casos. Em xoca molt veure que l'ambient en aquestes reunions és tant relaxat. Algunes es descalçen, altres fan mitja... 
Trobo que és interessant el feed-back que es crea entre la població i sotekki, ja que la gent necessita aquest tipus de serveis i nosaltres necessitem aquests casos per a poder aprendre a dissenyar les resolucions de manera conjunta i organitzada.
M'he sentit molt còmode aquests dies. Les noies són totes molt simpàtiques i t'ajuden sempre que els hi ho demanes. Són molt atentes i s'interessen per a tu. 
Aquesta setmana a nosaltres també se'ns han encomenat algunes tasques senzilles (en gran part perquè no sabem finès) i també hem acompanyat a altres estudiants a fer les seves. Això m'ha permés veure una casa finesa per dins, entrar en una residència... I el més extravegant de tot, ajudar a muntar un aniversari saludable! Si, si... El tema principal d'aquesta setmana ha estat la cel·lebració de la festa d'una nena que feia nou anys.


Preparant la decoració



La taula parada per les criatures. Després de les activitats han estat menjant el pica pica amb tranquil·litat i sense fer escàndol. Semblava mentida que hi haguèssin 17 nens dins aquella sala.
Així és com ens cuidem les infermeres.
La festa s'ha fet a la mateixa universitat. Era una "jungle party". Per això ens hem pintat la cara de diversos animals. Hem decorat tot un pis i hem muntar tot de jocs per a les criatures. Per què ho prepara soteekki? Doncs gaire bé no ho sé. Suposo que és una promoció de joc actiu i participatiu, sense competència entre nens/es, joc "salutable". Però no sé que hi tenim a veure les infermeres amb les festes d'aniversari... Però ha estat entretingut.
Malgrat això, la setmana que ve ja s'ha acabat pintar-se la cara, dibuixar animals i retallar floretes. El pròxim dilluns començo les meves pràctiques a l'hospital. Tinc moltes ganes de veure el que m'espera...

3 comentarios:

  1. Per fi he entés el que has fet aquesta setmana. Interessant, sembla força interessant
    Despres d'aquest "relajo" de setmana, a carregar piles per les emergencies!!
    Moi,moi

    ResponderEliminar
  2. Si, com pots veure era difícil d'explicar... Tot molt innovador. Quines ganes de començar les pràctiques de veritat!!! :-D

    ResponderEliminar
  3. Ostres nena, quin contrast les vostres hamburgueses amb la festa "salutable" que estàveu preparant!!! jejeje Com us alimenteu les infermeres!!! :P
    Ja m'explicaras més detalladament això del Sotteekki perquè ho he trobat molt interessant!!!!!
    Muaaaaaksss

    ResponderEliminar